Echeveria sunt niște plante micuțe și drăguțe, aș mai adăuga cărnoase, care fac parte din familia suculentelor, fiind foarte ușor de îngrijit.

 

Putem spune că Echeveria este rudă cu Crassula iar ambele sunt originare din Mexic și sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Aceasta, de obicei, are înălțimi cuprinse între 5 și 25 cm. iar ca și aspect, pe lângă faptul că este cărnoasă, frunzele cresc sub formă de rozetă, care pot avea diferite culori – roșiatice dacă sunt expuse la soare sau verzi-albăstruie în condiții normale.

 

 

Echeveria face flori?

Surpriză! Da, face. Și sunt o minunăție. Parcă apar așa peste noapte ca să te încânte. Cel puțin eu am rămas plăcut surpinsă când am văzut la plăntuța mea prima ei floare. În general, florile lor apar la începutul verii și se înalță gingașe pe o tijă înaltă. Culoarea lor variază între galben, roși, roz și portocaliu.

 

Plantă de apartament sau nu?

Această plantă suculentă este foarte tolerantă cu schimbările de temperatură și lumină. Chiar dacă iubește soarele, aceasta rezistă și în zone mai umbrite. Pe timp de iarnă o îngrijim cel mai bine dacă o ferim de îngheț (să nu o lăsăm pe balcon, etc.). Nu este nici o problemă dacă îi găsim un locușor într-un hol mai întunecos căci, după cum v-am spus este destul de rezistentă. 

 

Cum îngrijim Echeveria?

Substratul

Pământul pe care îl folosim la această plantă trebuie să fie un amestec de pământ normal pentru flori la care adăugăm nisip sau putem folosim foarte simplu substrt pentru cctusi, care se găsește în comerț. Ideal este să folosim pietriș la funul vasului ca să nu stagneze apa atunci când o udăm.

Mod de udare

Echeveria are nevoie de cantități moderate de apă. Vara este suficient dacă este udată o singura dată pe săptămână (doar daca substratul este uscat) iar iarna… cât mai puțin posibil și cu cantități reduse de apă. Important este să nu înnecăm planta dar nici să nu lăsăm apă în farfurioară ca să se hrănească ea când dorește. Acest lucru este greșit, la fel de greșit precum udarea acesteia direct pe rozeta și nu pe substrat. Dacă lăsăm apa în rozeta de frunze, aceasta poate putrezi.

Înmulțire

Înmulțirea acestei plante este foarte interesantă deorece se face prin butași de frunze. Cum? Frunzele se desprind de pe plantă și se pun la înrădăcinat într-un substrat format din turbă și nisip (sau perlit). Apoi se acoperă până când de la bază vor apărea puiuții. Desigur, înmulțirea este posibilă și prin puii care se desprind de planta mamă.

Administrarea de îngrăsăminte

Ca orice altă plantă, și Echeveria se bucură dacă îi acordăm o îngrijire ca la carte iar aici intervin îngrăsămintele speficifice. Micuța noastră plantă are nevoie de îngrăsământ cel puțin o data pe lună cand se află în perioada de creștere sau înflorire ori, dacă observăm că frunzele se decolorează.

Pentru fertilizare vom folosi îngrășăminte specifice catușilor sau plantelor suculente.

Dacă aveți și voi o mică Echeveria acasă și nu știți ce produse pentru îngrijire să alegeți, o să atașez mai jos ceea ce folosec eu, poate vă inspirați de aici.

Pământ fertil AGRO

În general îmi plac produsele AGRO iar acest substrat este perfect pentru plantele mele suculente. Este un pământ fertil îmbogățit cu cantitatea necesară de substanțe nutritive, fiind produs printr-un proces tehnologic special, din materiale de bază de calitate superioară.

Substratul este îmbogățit cu cantitatea necesară de substanțe nutritive și microelemente conținând granule de argilă pentru asigurarea unei mai bune permeabilități.

 

 

Îngrășământ FLOROVIT

Pentru varianta lichidă de îngășământ am ales FLOROVIT, eoarece este mineral concentrat și indicat pentru hrănirea tuturor tipurilor de cactuși și plante suculente. Acesta stimulează dezvoltarea și apariția florilor, asigură aparența sănătoasa a plantelor și crește rezistența la secetă.

În compoziție se regăsește – Azot 4.0%; Fosfor 3.2%; Potasiu 8.0%; Bor,fier,mangan,molibden,zinc.

 

 

 

V-a plăcut acest articol și vă gândiți serios să achiziționați și voi o Echeveria?  Aruncați o privire AICI și veți găsi super tetrarii cu minunății.