lintea proprietati

Lintea este una dintre primele plante leguminoase care au fost cultivate și consumate de către om, având numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea noastră.

Lintea este acel tip de aliment care se digeră foarte ușor, la fel de ușor precum se și gătește, oferindu-ne posibilitatea de a prepara diverse meniuri vegane bogate în proteine și sărace în grăsimi. Linte am găsit și eu în coletul de la SanoVita și pentru că, spre rușinea mea, nu cunoșteam nicio rețetă am început să „frunzăresc” blogurile culinare. A fost o idee bună căci am găsit o grămadă de rețete. Bineînțeles că eu am ales-o pe cea mai simplă (pentru început) dar rezultatul a fost delicios.

P.S: O să atașez și rețeta la finalul articolului căci mai întâi trebuie să vă conving să încercați lintea, nu?

Revenind la linte, este important să știm că există mai multe soiuri, însă doar trei dintre ele sunt principale (restul sunt variații) și anume: lintea roşie (portocalie), verde şi maro. Lintea roșie este cea mai des folosită (și cel mai rar soi) deoarece fierbe cel mai repede și se folosește mai ales la super creme. Ideea este că orice tip de linte ați alege, proprietățile și beneficile sunt aceleași. Lintea are foarte multe proteine, fiind în același timp și o sursă importantă de vitamine (grupul B, E, A, C, K ) și minerale (fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu).

Beneficii

Linte pentru inima – se spune că dacă îți iubești inima vei găti cu linte.  De ce? Pentru că acest aliment „adăpostește” cantități mari de acid folic și magneziu. Ambele protejează inima și ajută arterele să respire. În plus, acest acid folic este indispensabil femeilor însărcinate pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Linte pentru sistemul imunitar și anemie – antioxidanţii pe care lintea îi conţine apără organismul de virusuri şi îl întăresc în timp ce conținutul ridicat de fibre, vitamine și minerale ajută la combaterea senzaţiilor de ameţeală, precum şi a migrenelor care apar odată cu anemia.

Lintea combate insomnia – dacă este consumată sub orice formă chiar înainte de culcare.

Lintea ne ajută să slăbim – consumul acestui aliment nu este doar sănătos ci ne ajută și să scădem în greutate deoarece lucrează bine cu senzația de sațietate care se va păstra pentru mult timp. În plus, proteinele și vitaminele asigură toată energia de care avem nevoie.

Lintea scade colesterolul – în primul rând trebuie să menționez că în linte nu găsim colesterol deloc. Totuși, aceasta ajuta la scăderea colesterolului rău.

Linte pentru tulburări digestive – acest lucru se întâmplă tot datorită vitaminelor din linte iar supa cremă este aliatul care ne ține departe de problemele digestive, oferindu-ne în același timp o masă sățioasă și sănătoasă.

Linte pentru memorie – fie că ești elev, student sau un adult plin de responsabilități, lintea te ajută să îți îmbunătățești memoria datorită cantității mari de fier pe care o conține.

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, acei compuşi care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.

De unde cumpărăm linte?

Lintea o procurăm de la magazinele naturiste. Ei bine, când vine vorba despre produse bio eu aleg mereu magazinele online căci alimentele sunt mai accesibile ca preț și variate, nu este nevoie să mă deplasez iar uneori mă bucur de diverse promoții (mai ales dacă devi client fidel).

Nu îmi displace nici magazinul naturist fizic însă acolo prețurile sunt puțin mai mari și nici nu am posibilitate să aleg dintr-o mulțime de produse, soiuri sau producători.

Magazinele accesibile pe care le vizitez des sunt:

  1. www.vegis.ro – are o gamă variată de produse BIO de la cosmetice până la alimente
  2. www.scufita-rosie.ro – un magazin cu reduceri și pachete speciale
  3. www.plantum.ro – 6% Reducere la abonare

Linte cu orez – Rețetă

reteta cu linte

Așa cum v-am promis, atașez aici rețeta care mi-a atras atenția. Dacă vă întrebați de ce am ales-o tocmai pe aceasta (pe lângă faptul că se prepară ușor și rapid), răspunsul este sănătate și gust bun. Și dacă încă vă mai întrebați de ce, vă mai spun și că, conform nutritionistul Patrick Holford, combinația dintre orez și linte crește de trei ori valoarea proteinelor.

. Ingrediente necesare: 250 gr.linte, o ceaşcă de orez, o ceaşcă de ulei de măsline, 2-3 roşii tăiate cubuleţe mici și o ceapă tocată. Mai adăugăm sare, piper și chimen.

Mod de preparare: Spălăm lintea și o punem la fiert iar când apa dă în clocot se strecoară și se pune în altă apă curată. Adăugăm roşiile, sarea, piperul, iar când este pe jumătate gata adăugăm și chimenul, orezul și încă puțină apă (doar dacă este nevoie). Lăsăm să fiarbă.

Într-o tigaie vom prăji ceapa pe care o adăugăm peste linte și orez. Acest preparat se servește cald iar dacă nu ești vegetarian poți completa cu puțină carne la grătar.

O altă rețetă foarte rapidă dar gustoasă este salata cu linte. Preparăm salata care ne place atât de mult adăugând și linte. Vă sugerez să încercați și supa cremă care este absolut delicioasă. Apropo, Sanovita are pe spatele fiecărui produs bio și o rețetă. Lintea mea are chiar o rețetă de supă.  Lucky me 🙂


Voi cum preparați lintea?