condimente benefice

Astăzi am ales să scriu despre condimente benefice, despre acel „plus” al unui preparat care poate fi și sănătos, nu doar gustos.

Înainte de a vă înșira aceste condimente benefice, trebuie să punctez faptul că oamenii care trăiesc în Himalaya au o sănătate de invidiat iar acest lucru se datorează alimentației sănătoase care este foarte bogată în condimente. Așadar, folosirea anumitor condimente ne ferește de boli, ne menține sănătatea, iar uneori ne încântă și cu efectul de anti-îmbătrânire.

Și totuși, putem spune „condimente benefice” doar dacă mai adăugăm și cuvântul „proaspăt”. Ideal este să ținem cont că tot ce este proaspăt este și mai calitativ. În plus, cu cât este mai aromată o plantă, cu atât sunt mai puternice beneficiile ei asupra sănătății noastre.

Condimente benefice

Ghimbirul

Acest condiment are proprietăți antiinflamatoare, ajutându-ne să ne menținem inima tânără și arterele curate. Ghimbirul ne protejează și de ciuperci, bacterii, ne ferește de ateroscleroză prin scăderea nivelului colesterolului şi prin împiedicarea oxidării, în timp ce ajută și sistemul imunitar. Ca un plus aș adăuga și faptul că este un bun tratament pentru greață.

Cimbrul

Cimbrul este un condiment eficient în distrugerea bacteriilor care favorizează apariția infecțiilor cu stafilococ. Dacă la începutul articolului am afirmat că ierburile trebuie să fie proaspete, în acest caz se poate folosi cu încredere extractul de cimbru combinat cu apa de gură.

Oregano

Aflând câte beneficii are cest condiment parcă mă bucur și mai tare că este preferatul meu și că îl agreez. Oregano are proprietăţile antioxidante iar acidul rosmarinic din compoziție ne scapă de radicalii liberi care „favorizează” procesul de îmbătrânire şi care ne slăbesc sistemul imunitar. De reținut este faptul că această plantă este una din cele mai puternice antibiotice care există.

Turmericul

Cu turmericul nu mă împac atât de bine ca și cu oregano deși acest condiment previne cancerul și Alzheimerul. Există statistici care arată că în India, țară unde turmenicul este folosit cu preponderență, cancerul apare cu până la 10 ori mai puțin decât în alte țări. Acest lucru se datorează faptului că turmericul conține o substanță numită curcumin (este cea care dă culoarea galbenă).

Planta ashwagandha

Această plantă (pe care nu știu cum să o pronunț) provine din Asia iar poporul tibetan o folosește de ani de zile deoarece tratează insomnia. Este suficientă o doză de 100 mg. de ashwagandha (administrată înainte de culcare) ca să nu mai  întâmpinăm dificultăți în a adormi. În plus este utilă și în eliberarea de cortizol, ajutând și la reducerea nivelului de stres.

Și, pentru că nu prea avem de unde să culegem această plantă (proaspătă), atașez mai jos un buton care să vă redirecționeze la un magazin naturist unde gasim ashwagandha pulbere sau capsule.

Spre magazinul naturist

Dacă cunoașteți și alte condimente benefice, nu ezitați să împărtășiți și cu mine.