Astăzi am ales să scriu despre condimente benefice, despre acel „plus” al unui preparat care poate fi și sănătos, nu doar gustos.
Înainte de a vă înșira aceste condimente benefice, trebuie să punctez faptul că oamenii care trăiesc în Himalaya au o sănătate de invidiat iar acest lucru se datorează alimentației sănătoase care este foarte bogată în condimente. Așadar, folosirea anumitor condimente ne ferește de boli, ne menține sănătatea, iar uneori ne încântă și cu efectul de anti-îmbătrânire.
Și totuși, putem spune „condimente benefice” doar dacă mai adăugăm și cuvântul „proaspăt”. Ideal este să ținem cont că tot ce este proaspăt este și mai calitativ. În plus, cu cât este mai aromată o plantă, cu atât sunt mai puternice beneficiile ei asupra sănătății noastre.
Condimente benefice
Ghimbirul
Acest condiment are proprietăți antiinflamatoare, ajutându-ne să ne menținem inima tânără și arterele curate. Ghimbirul ne protejează și de ciuperci, bacterii, ne ferește de ateroscleroză prin scăderea nivelului colesterolului şi prin împiedicarea oxidării, în timp ce ajută și sistemul imunitar. Ca un plus aș adăuga și faptul că este un bun tratament pentru greață.
Cimbrul
Cimbrul este un condiment eficient în distrugerea bacteriilor care favorizează apariția infecțiilor cu stafilococ. Dacă la începutul articolului am afirmat că ierburile trebuie să fie proaspete, în acest caz se poate folosi cu încredere extractul de cimbru combinat cu apa de gură.
Oregano
Aflând câte beneficii are cest condiment parcă mă bucur și mai tare că este preferatul meu și că îl agreez. Oregano are proprietăţile antioxidante iar acidul rosmarinic din compoziție ne scapă de radicalii liberi care „favorizează” procesul de îmbătrânire şi care ne slăbesc sistemul imunitar. De reținut este faptul că această plantă este una din cele mai puternice antibiotice care există.
Turmericul
Cu turmericul nu mă împac atât de bine ca și cu oregano deși acest condiment previne cancerul și Alzheimerul. Există statistici care arată că în India, țară unde turmenicul este folosit cu preponderență, cancerul apare cu până la 10 ori mai puțin decât în alte țări. Acest lucru se datorează faptului că turmericul conține o substanță numită curcumin (este cea care dă culoarea galbenă).
Planta ashwagandha
Această plantă (pe care nu știu cum să o pronunț) provine din Asia iar poporul tibetan o folosește de ani de zile deoarece tratează insomnia. Este suficientă o doză de 100 mg. de ashwagandha (administrată înainte de culcare) ca să nu mai întâmpinăm dificultăți în a adormi. În plus este utilă și în eliberarea de cortizol, ajutând și la reducerea nivelului de stres.
Și, pentru că nu prea avem de unde să culegem această plantă (proaspătă), atașez mai jos un buton care să vă redirecționeze la un magazin naturist unde gasim ashwagandha pulbere sau capsule.
Spre magazinul naturistDacă cunoașteți și alte condimente benefice, nu ezitați să împărtășiți și cu mine.
Ghimbirul este preferatul meu. Îl folosesc la smoothie mereu.
Nu am folosit decât două condimente dintre cele menționate de tine, mulțumesc pentru recomandări, voi ține cont de ele.
Cu turmericul nici eu nu ma impac insa ghimbirul imi place tare mult si uite ca nu stiam ca este un bun tratament pentru greata, eu folosindu-l pentru a trata raceala.
La mine nu exista preparat culinar fara condimente. Le iubesc! Ele dau savoare.
Din pacate, romanii condimenteaza mancarea doar cu sare si piper. Ar fi bine sa citeasca cat mai multi articolul tau. Multumim.
Ador condimentele si le folosesc pe toate 😍
Ador condimentele! Am un dulap plin, mă port cu ele de parcă ar fi bijuterii! foarte tare faza cu ashwagandha. Dacă știam până acum acest cuvânt, poate aș fi scăpat de tragedia insomniilor.
Eu ii spun Asha pentru ca nu stiu sa il pronunt si nu vreau sa il stalcesc (ma inteleg eu :)) ). Poti incerca o pulbere.. nu se stie 😛
de cand sunt racita folosesc zilnic ghimbir si ma ajuta foarte mult, mai ales in ceaiuri!
Eu chiar fac abuz de oregano:))
La fel si eu. In orice gatesc simt nevoia sa pun oregano 😀
Într-adevăr foarte benefice. Și eu folosesc condimente la mâncăruri cât mai proaspete și cât mai variate… Bun articol!
sunt mare fan condimente, am in casa si folosesc de toate, cateodata cam prea mult 🙂
Eu fac abuz doar de oregano. In rest, cantitatile sunt cele potrivite :))
Oregano, cimbru si ghimbirul le folosesc foarte des.Ultimul condiment n-am auzit de el.
In afara de ultimul (pe care nici nu stiu sa il citesc macar :))) ), le folosesc pe toate. Ador condimentele si imi place sa am o varietate prin dulapuri.