Ingredientele din cosmetice ne pot face rău? Da. Sau cel puțin asta afirmă specialiștii, dermatologii, oamenii care au studii în domeniu și care, evident, sunt mult mai informați decât noi, consumatorii obisnuiți.

Cosmeticele au devenit un „must have” atât pentru femei cât și pentru bărbați iar peste 65% din populația lumii le folosesc zilnic indiferent că este vorba doar despre un fond de ten sau un întreg arsenal. Acum, vorbind drept, în categoria cosmetice intra și șamponul, gelul de duș sau săpunul care sunt clar un „must have” și pe care le folosim zilnic. Chiar și așa, citim vreodată eticheta unui produs înainte să îl cumpărăm? Cu siguranță prea puțini dintre noi o facem deși este un lucru important. Și eu am fost una dintre cei puțini căci foarte rar mă opream să citesc ce conține săpunul meu sau pudra pe care o folosesc. Dar lucrurile încep să se schimbe pentru că îmi doresc un ten sănătos și o piele care să-și arate vârsta cât mai târziu…

Și totuși, care sunt cele patru ingrediente care ne pot dăuna?

Ftalații – Acești ftalați sunt produse foarte folosite în cosmetice precum săpunuri, geluri de duș, lac de unghii, fixativ, și lista poate continua. Însă, aceștia sunt folosiți și în produsele din plastic flexibil, fapt ce trezește anumite întrebări. Părerea specialistului este următoarea: „În cadrul testelor pe animale s-au constatat afectarea sistemului reproducator și apariția de tulburări endocrine, suficient cât să determine interzicerea a 5 compuși din categoria lor în Australia și 6 în Europa. Aceste efecte nu au fost evidențiate pe oameni momentan, efectul expunerii prelungite la cantități mici fiind necunoscut.”

Formaldehida si eliberatorii de formaldehida – acestea sunt substanțe care au un  potențial iritant pentru ochi, nas și pentru tractul respirator. Cele două ingrediente pot provoca reacții alergice precum și dermatite, dureri de cap, articulare și toracice. Acestea se regăsesc mai ales în produsele destinate îngrijirii unghiilor și în produsele pentru îndreptarea părului.

Parabenii – despre parabeni, medicul dermatolog, Ana-Maria Vlad, ne spune că: „În cadrul unor teste de laborator pe animale și țesuturi s-a observat că aceștia pot produce dereglări endocrine, însă nu este clar dacă au același efect asupra ființelor umane. În orice caz, în UE este permisă doar utilizarea a doi compuși din categoria parabenilor (metilparaben și etilparaben), un numar de 5 fiind interziși.”

Chiar dacă nu cunoaștem cu exactitate noțiunea de parabeni, cu siguranță cu toții am auzit de această denumire și știm deja că se folosesc pe post de conservanți în foarte multe produse cosmetice ori de igienă personală. În această categorie intră produsele de machiaj, deodorantele, șampoanele, precum și produsele de curățare a tenului. Folosire lor pe termen lung poate afecta organismul. În concluzie, este de preferat să ne axăm pe produsele care nu conțin parabeni.

Triclosanul – se folosește în antiperspirante, săpunuri antibacteriene dar și în paste de dinți. Acesta este un agent conservant și antibacterian despre care specialiștii spun că este suspectat că selectează tulpini bacteriene rezistente la antibiotice. Au fost efectuate și studii pe animale, care arată că triclosanul influențează funcția tiroidiană, existând și suspiciuni în legătură cu efectul său asupra sistemului endocrin la oameni.

Ghidându-ne după acestă listă cu ingrediente din cosmetice care ne pot dăuna, cu siguranță data viitoare vom alege un produs cu mai multă atenție. Da, știu că este greu să evităm fiecare substanță „rea” însă, avem puterea să le limităm cantitatea.